HTML

ISMERETLEN.

Csupa ismeretlen, eddig még nem ismert, szinte fantasztikus valótlan, valóság.

Friss topikok

  • ISMERETLEN.: @András Gráner: Szerintem Ön értett félre valamit! Napi kettő tojás sárgájától még senki nem hízo... (2018.12.22. 10:09) Sok nő fejében megfordul a GYORS FOGYÁS!! 2016.05.19.
  • ISMERETLEN.: @Zsófia Torma: Üdv! Elnézést, hogy csak most jutottam ide. Örülök a találkozásnak. Tp. (2015.08.05. 17:46) 2008-vagy-2009?
  • ISMERETLEN.: @Chagall: Tisztelt Changall! Ebben a bejegyzésben csak utalás van az / a - b - q / állapotra. Az i... (2013.11.26. 22:29) MÁGNESES VIHAR.
  • ISMERETLEN.: @Chagall: Tisztelt Chagagall. Véleményét nagyon köszönöm. Az egyházi leírások szerint Krisztus sz... (2013.11.26. 21:54) HIBÁS A KERESZTÉNY NAPTÁR!!!

Linkblog

Halloween? Mindenszentek? Halottak Napja?

2015.10.31. 13:46 ISMERETLEN.



Halloween, Mindenszentek,  Halottak Napja.

Mit is ünnepelnek a világban, Október 31, November 01, November 02 napjain?

Mi a különbség a halloween, mindenszentek és a halottak napja között?
A kelták két évszakra osztották fel az évet. A tél azaz  október 31-ről november 1-re virradó éjszakán kezdődött és május 1-ig tartott. Úgy hitték, ilyenkor a napisten Samhain a halál és sötétség istenének fogságába kerül, aki október 31-én éjjel összehívja a halottak szellemeit.

A kelta papok ezért ilyenkor a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt tüzeket gyújtottak, áldozatokat mutattak be, és a tűz körül táncoltak. November elsején reggel pedig minden családnak parazsat adtak, hogy új tüzeket gyújthassanak, és ezzel a meleggel űzzék el otthonaikból a gonosz szellemeket.

A kereszténység terjedésével nem tiltották be ezeket a pogány ünnepeket. A korai keresztények lehetőség szerint igyekeztek ezekhez igazítani az ókeresztény szokásokat. Így a mindenszentek ünnepét az egykori kelta halottkultusz napjához kapcsolták. Az új kereszténység  835-ben hivatalosan is elismerte és azóta is november 1-jén tartja az egyház az ünnepet. Majd később, november 2-át is szent nappá, a halottak napjává nyilvánították.

Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja. Amíg a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napján az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő híveket ünnepli. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.

Sok európai országban, mint Magyarországon is az emberek ilyenkor ünnepszerúen meglátogatják az elhunyt hozzátartozóik sírját. Gyertyákat, mécseseket gyújtanak és virágot visznek. Mivel Magyarországon a krizantém ebben az időszakban nyílik, ezzel a virággal szokták díszíteni a sírokat.

Az ünnep célja eredetileg az volt, hogy a kiszabadult lelkek újra visszataláljanak a maguk sírjába. Szívesen maradjanak lakhelyükben és ne kísértsék az élőket.   A keresztények közül is sokan úgy tartották és még tartják ma is sokan, hogy a halottak ezen az éjszakán kijönnek a sírból. Ezért ilyenkor nekik is megterítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy a hazalátogató lélk eligazodjon a házban.

A kereszténység terjedésével nem merültek feledésbe a régi pogány hagyományok. Az évek során pedig a szokások összevegyültek. A mindenszentek napját megelőző este, október 31. lett a halloween. Az angol „All Hallows Eve”, mindenszentek előestéje kifejezés rövidítése. Az ünnep főleg az angolszász területeken terjedt el. Ma már az egész világon ismert. Ezen az estén a gyerekek jelmezbe bújtak és végigjárják a szomszédokat, ismerősöket, az utcákat, ahol ajándékokat kapnak.

Így alakult ki a halottakra való emlékezés ünnepei:
Október   31.  Halloween
November  1.  Mindenszentek
November  2.  Halottak napja

2015.10.31    TENGERPICI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noshogy.blog.hu/api/trackback/id/tr578039000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása